Bostadsköp i Spanien

Det är annorlunda att köpa bostad i Spanien jämfört med i Sverige och det är inte så konstigt då det är ett helt annat land.  För mig som mäklare i Spanien är det precis lika enkelt, men det också för att jag har koll på processen och dess regler. Men det är också viktigt för dig som kund att känna till processen vid ett bostadsköp. Jag skrivit ihop en kortfattad och enkel lista här nedan.


Bra att tänka på inför visning och  bostadsköp i Spanien. 

 1 Välj helst att endast arbeta med en mäklare inom samma område. I Spanien är det sällan man arbetar exklusivt med en bostad, vilket gör att alla mäklare har tillgång till samma objekt. Om ni har haft kontakt med flera mäklare så välj i slutändan den ni fått mest förtroende för. Om ni väljer att gå med flera i samma område blir det ofta att vi mäklare visar er samma objekt och det blir massa onödigt arbete.

2 Behöver ni ta lån så kolla först och främst med er bank hemma i Sverige, det är oftast mer förmånligt. Vill ni hellre ta ett lån i Spanien och belåna på bostaden ni köper här så kolla upp med er mäklare innan vad ni behöver ha med er för dokument för att förenkla processen med den spanska banken.

3 Om ni finner en bostad ni gillar så börjar man oftast med att reservera bostaden med ett enkelt reservationskontrakt och en reservationssumma på ca 6000€, kolla gärna upp innan ni åker ner att ni kan föra över 6000€ från er internetbank. Många har en spärr på ett lägre belopp.

4 Som mäklare i Spanien har vi inga juridiska skyldigheter därför rekommenderar vi alltid att kunden ska använda sig av en advokat. Advokaten granskar all dokumentation, hjälper till med kontraktsskrivning och andra legala frågor.

5 Be din mäklare förklara kring skatter och avgifter vid bostadsköp i Spanien. Man betalar alltid en viss procent i skatt av köpeskillingen vid köpet (detta är en engångssumma), och den varierar beroende på om det är en nyproduktion eller en andrahandslägenhet. Och sen tillkommer även lite andra tilläggsavgifter så som advokatarvode, registrerings- och notarieavgifter osv. Man har även statlig och kommunal fastighetsskatt i Spanien och de varierar beroende på område och taxeringsvärde.

Vill ni veta mer så kontakta mig på evelin.valentinsson@maklarhuset.se eller ring +34 693 725 300. Välkomna! 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *