NIE-nummer

När man flyttar till Spanien bör man så snabbt som möjligt starta processen med sitt NIE-nummer. Ett NIE-nummer är som ett spanskt personnummer och det är i stort sett alltid krav på att ha ett sådan nummer när man fixar bland annat bankkonto, internet och ibland även mobilnummer. En del företag nöjer sig med att se passnumret men någon gång kommer man garanterat behöva visa upp NIE-nummer.

Ska man köpa bostad eller bil i Spanien behöver man NIE-nummer, utan undantag. NIE-nummer krävs även om man ska betala skatt i Spanien så ska man jobba i Marbella behöver man ett NIE-nummer.

Ansöka om NIE-nummer i Marbella

För att ansöka om NIE-nummer i Marbella behöver du ta dig till polishuset (Policia Nacional) i Marbella. Jag har hört att man ska dit så tidigt som möjligt för att slippa kö men jag gick dit runt lunch och då var det knappt någon kö alls, det är nog väldigt olika från dag till dag. Det kan ta allt mellan 2 dagar upp till tre veckor innan man får sitt NIE-nummer och då måste man gå tillbaka till polishuset för att hämta sitt NIE-papper.

Det man behöver ha med sig är sitt pass och gärna en papperskopia på passet. Man kommer behöva gå till banken och betala in en mindre avgift, runt €10.

Adress
Policia Nacional
Avda. Arias de Velasco, 25
29600 Marbella Downtown

Telefon
+34 952-76-26-00

Ansöka om NIE-nummer från Sverige

Man kan även ansöka om NIE-nummer på distans i tre svenska städer; Stockholm, Göteborg och Lund. Ansökan skickas från ambassaden/konsulatet i Sverige till Spanien där det behandlas och godkänns innan det skickas tillbaka. Det tar i normala fall ungefär 8 veckor innan man får sitt NIE-nummer. Läs mer om att skaffa NIE-nummer från Sverige här; www.exteriores.gob.es (sidan är på svenska).

Ansöka om NIE-nummer online

www.nienumber.com finns bra med information om att ansöka om NIE-nummer online och även en guide om hur du går till väga. Hemsidan är på engelska och att ansöka för NIE-nummer genom dem kostar €165 för en person.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Notify via Email Only if someone replies to My Comment