månadsarkiv: juni 2017

Bostadsköp i Spanien

Det är annorlunda att köpa bostad i Spanien jämfört med i Sverige och det är inte så konstigt då det är ett helt annat land.  För mig som mäklare i Spanien är det precis lika enkelt, men det också för att jag har koll på processen och dess regler. Men det är också viktigt för dig som kund att känna till processen vid ett bostadsköp. Jag skrivit ihop en kortfattad och enkel lista här nedan.


Bra att tänka på inför visning och  bostadsköp i Spanien. 

 1 Välj helst att endast arbeta med en mäklare inom samma område. I Spanien är det sällan man arbetar exklusivt med en bostad, vilket gör att alla mäklare har tillgång till samma objekt. Om ni har haft kontakt med flera mäklare så välj i slutändan den ni fått mest förtroende för. Om ni väljer att gå med flera i samma område blir det ofta att vi mäklare visar er samma objekt och det blir massa onödigt arbete.

2 Behöver ni ta lån så kolla först och främst med er bank hemma i Sverige, det är oftast mer förmånligt. Vill ni hellre ta ett lån i Spanien och belåna på bostaden ni köper här så kolla upp med er mäklare innan vad ni behöver ha med er för dokument för att förenkla processen med den spanska banken.

3 Om ni finner en bostad ni gillar så börjar man oftast med att reservera bostaden med ett enkelt reservationskontrakt och en reservationssumma på ca 6000€, kolla gärna upp innan ni åker ner att ni kan föra över 6000€ från er internetbank. Många har en spärr på ett lägre belopp.

4 Som mäklare i Spanien har vi inga juridiska skyldigheter därför rekommenderar vi alltid att kunden ska använda sig av en advokat. Advokaten granskar all dokumentation, hjälper till med kontraktsskrivning och andra legala frågor.

5 Be din mäklare förklara kring skatter och avgifter vid bostadsköp i Spanien. Man betalar alltid en viss procent i skatt av köpeskillingen vid köpet (detta är en engångssumma), och den varierar beroende på om det är en nyproduktion eller en andrahandslägenhet. Och sen tillkommer även lite andra tilläggsavgifter så som advokatarvode, registrerings- och notarieavgifter osv. Man har även statlig och kommunal fastighetsskatt i Spanien och de varierar beroende på område och taxeringsvärde.

Vill ni veta mer så kontakta mig på evelin.valentinsson@maklarhuset.se eller ring +34 693 725 300. Välkomna! 

Fiesta de San Juan

Istället för att fira midsommar så firar man San Juan i Spanien. Ursprungligen så firar man att soltimmarna börjar ändras och man bränner även bort allt gammal på en stor eld. Mitt i elden byggs det in dockor som eldas upp, många skriver även lappar med sådant man vill glömma och kastar sen i elden. Och efter kl 24 så ska kan gå ner i havet och ”rena sig” eller så tar man med sig lite vatten från havet och skvätter ut i hemmet för att rena det. Sen kan man gå vidare med det gamla bakom sig och se fram emot ett nytt och rent levande.
Vi var ett blandat gäng med folk som firade San Juan på San Pedro playa. Mestadels var det spanska vänner som vi lärt känna via Andreas och Lena på jobbet, och alla hade sina barn med sig. Detta är en fest för alla, stora som små. De hade liveband, DJ’s, öl tält och många hade dukat upp med picknick på stranden. En av killarna i vårt gång hade med sig en ukulele, som han röjde järnet med. Han var super duktig så det slutade med att vi och flera stycken andra runtomkring började sjunga och dansa med. Vi hade såååå kul!!! 

Midsommar försäljning

Som jag tidigare skrivit så älskar jag nyproduktionen La Morelia i Nueva Andalucia. Och det har varit i prinsip slutsålt sen en tid tillbaka, men så kom en av de bättre lägenheterna tillbaka på marknaden. Jag visste att mina kunder som var på väg ner skulle älska den så vi var snabba med att reservera den innan någon annan hann före. Och mina kunder blev lyckliga köpare till en hörnlägenhet med 2 sovrum och privat pool med en helt fantastisk havsutsikt. Bättre kan det inte bli för 470.000€. 

Sommar fest

Vi blev hembjudna till Andreas (chefen) på sommar fest och han bjöd på sin berömda pealla. Tydligen var det den som fick hans fru Lena på fall, för ca 20 år sedan. 


De bor i en fantastisk villa och bäst gillar jag deras trädgård, här kan man både spela fotboll, pingis, bada i poolen, grilla eller laga mat tillsammans. Ett riktigt dröm boende!


Vi hade verkligen en underbar dag med god mat, gott vin och fantastiskt sällskap!


För er som inte vet så är Michael min andra chef bäst på allt och förlorar aldrig, här  kan ni själva se beviset på det….. 

To hot!

Vi har haft det galet varmt nu i ca en vecka, skulle ta en långlunch med Norma men det gick inte…. Vi åt vad vi kunde, vilket inte var mycket för att det var för varmt för att äta sen åkte vi hem till henne och slängde oss i poolen. Och vi hade en riktigt härlig och skön dag med tjejsnack, skratt, massa chips och läsk. 

2 nya bilar

Total lycka när jag och Max var och hämtade ut våra nya Nissan qashqai bilar! Perfekt bil att köra runt våra kunder i, från Mäklarhuset Costa Del Sol. De är lagom stora att ta sig runt i, rymliga inuti, billiga i drift och väldigt snygga. 


Här kan ni se ett videoklipp när jag hämtar ut bilen, babblar på spanska och rättar bilhandlaren som kallar mig för Emma (heter dock Emma Evelin Martina). Så det är ju inte så lätt för honom att veta. 

Möhippa

Var på min första spanska möhippa för min vän och kollega Fanny. Skrattade så otroligt mycket hela dagen att jag vaknade med träningsvärk i kinderna.

Vi överraskade henne i lägenheten genom att komma inspringandes med roliga glasögon, trumpeter och massa skrik. Hon blev så överraskad att hon backade tillbaka in i lägenheten. 


Sen åkte vi upp till industriområdet i San Pedro och fick en timmes lektion i hur man kör pole dancing. Det var galet roligt, inte för att jag vet hur man rör sig sexigt eller hur man rör på höfterna. Men jag kunde faktiskt snurra rätt bra på stången, måste vara mina gamla gymnast gener som fortfarande sitter i. Vill ni se ett klipp så klicka här.


Därefter åkte vi till stranden. Med stora filtar i alla möjliga färger, flertalet parasoll och massa goda och hemmagjorda spanska smårätter hade vi en otroligt mysig picknick. Här satt vi i flera timmar och umgicks med varandra med fokus på Fanny, vi hade förberett flera spännande frågor hon fick besvara under vår picknick. Det är inte en vanlig tradition vid en möhippa i Spanien så den uppskattades extra mycket av mina spanska vänninor. 


Sen var det dags att göra sig fin inför kvällen, vi åkte först till Amare hotell i Marbella centrum och drack lite champagne på deras rooftop bar. Därefter åt vi en fantastisk middag på El Patio De Mariscal i gamla stan. Deras innergård är så romantiskt det kan bli och de har alltid färska råvaror, Love it!

Sen avslutade vi med att gå ut i Marbella hamn. Allt var så otroligt kul och lyckat hela dagen och jag lärde mig massa nya saker om möhippa och bröllop i Spanien. Bland annat, om en i sällskapet skriker viva la novia så ska resten fylla på efteråt i kör VIVA!!!!! Och oftast hänger okända spanjorer med i kören, riktigt roligt och det gav en så härlig stämning. Detta var helt klart en dag jag och Fanny alltid kommer minnas. 

Som en dröm

Jag och Max åkte runt och kollade lite olika bostäder och då passade vi på att åka till Finca Cortesin i Casares. Det var den finaste hotell, golf och restaurang anläggning jag sett. Vi tog en kaffe i en av deras trädgårdar och drömde oss bort. 

Vi bestämde att vi ska boka bord på en av deras restauranger en kväll, det hade varit kul att stanna en natt på deras hotell också. Vi får väl se när och vad det blir, oavsett vad det blir så ser jag fram emot det! 

Nytt sälj

Jag sålde den bästa takvåningen i nyproduktionen Green Village denna veckan. Lägenheten är ca 100 kvm invändigt med 4 sovrum och öppen planlösning mellan kök och vardagsrum, samt en enorm terrass på 241kvm och fantastisk havsutsikt. Pris 446.000€.Vill ni veta mer om detta eller andra projekt kan ni kontakta mig på: evelin.valentinsson@maklarhuset.se eller +34 693 725 300

Kusin besök

Vi har haft Max kusin, Emil på besök en vecka. Vi har jobbat mycket så han har fått klar sig mycket själv, men som tur är så har han lärt känna en av våra vänner och de har båda ett stort tränings intresse och därför har de kunnat umgås mycket på Crossfit Marbella.