Att tänka på innan man flyttar till Marbella

Innan man flyttar till Marbella finns det ett par saker som kan vara bra att fixa och ha koll på.

Försäkringskassan – De som får bidrag som exempelvis barnbidrag, föräldrapenning, studiebidrag mm från Försäkringskassan i Sverige kan ha rätt till det även om man åker till Marbella, beroende på hur länge man planerar att vara borta samt av vilken orsak utlandsvistelsen äger rum. Kontakta Försäkringskassan innan du reser oavsett om du vill diskutera förmåner eller ej, alla ska anmäla sin flytt till Marbella.

Skatteverket – Om man planerar att bo i Marbella mer än ett år ska man inte längre vara folkbokförd i Sverige. Det räcker att skicka in en blankett till Skatteverket som finns på deras hemsida. Detta gäller även om man planerat att vara i Marbella en kortare tid och sedan förlänger vistelsen så det överskrider ett år. Tänk på att när man skriver ut sig från folkbokföringen kan det påverka försäkringar, sjukvårdskostnader etc så kolla upp allt sådant ordentligt. Du förlorar inte ditt svenska medborgarskap när du flyttar utomlands och inte längre är skriven i svenska folkbokföringen.

Radiotjänst – Man måste själv skriftligen avanmäla tv-innehav hos Radiotjänst i Kiruna när man flyttar till Marbella. Detta går inte per automatik när man anmäler sin flytt hos Skatteverket.

Adressändring – Glöm inte att adressändra när du flyttar till Marbella, så posten kommer rätt!

Fordonsskatt – Bilregistret skickar inte betalningskrav om obetald fordonsskatt till utlandet. Vid flytt till utlandet måste du därför anmäla en svensk aviseringsadress till bilregistret.

Vägtrafikregistret ska innehålla folkbokföringsadress eller, om ägaren inte är folkbokförd, annan adress i Sverige. Om du inte har en adress i Sverige kommer skatten att överföras till Kronofogdemyndigheten för indrivning. Du får då även betala en grundavgift om 500 kronor.

Övrigt – Glöm inte att säga upp övriga abonnemang så som telefon, tidningar, bredband etc. Missa inte att kontakta din elleverantör så du slipper bli betalningsskyldig för någon annans el-konsumtion! Det är även en god idé att kontakta banker och försäkringsbolag innan flytten samt få intyg från barnen skola eller andra utbildningsinstutitioner, födelsebevis, utdrag från polisregister (kan ibland behövas vid jobb-sökande), vaccinationsintyg mm.

Har du ett Europeiskt Sjukförsäkringskort? Om inte kan du snabbt och enkelt besälla ett HÄR. Det Europeiska Sjukförsäkringskortet ger dig rätt till sjukvård i andra EU/EES-länder, där såklart Spanien är inräknat. För att ansöka om det Europeiska Sjukförsäkringskortet behöver du ett svenskt personnummer vilket du blir av med när du skriver ut dig från folkbokföringen.

2 tankar kring ”Att tänka på innan man flyttar till Marbella

 1. Sonja Karlsson

  Om man planerar att skaffa ett vinterboende nere i marbella, behöver man avregistrera sig ifrån folkbokföringen i sverige då.. om vistelsen är Jan-Mars? ungefär 3 månader

  med vänlig hälsning

  Sonja

  Svara
  1. Johanna Inläggsförfattare

   Hej Sonja,

   Om ni enbart spenderar tre månader utomlands åt gången så ska ni inte behöva skriva ut er från folkbokföringen men dubbelkolla för säkerhetsskull med Skatteverket.

   Lycka till!

   Varma hälsningar,
   Johanna

   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Notify via Email Only if someone replies to My Comment